A szójabab – amiből a tofu is készül- az egyik legtáplálóbb babféleség, mely esszenciális omega-3-zsírsavat, aminosavakat, fitoösztrogént, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz.
Fitoösztrogén-védelem
A tofu kiváló fehérjeforrás, és sok állati fehérjétől eltérően csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Napjainkban azonban elsősorban rák elleni védőhatása került előtérbe. Ugyanis egyre több bizonyíték lát napvilágot, miszerint a szója – s így a tofu is – védelmet nyújt a hormon alapú rákok ellen (beleértve a mell-, méh-, petefészek- és prosztatarákot) magas fitoösztrogén- (ösztrogénhez hasonló növényi hormon) tartalmának köszönhetően.
A túl magas ösztrogénszint állítólag közvetlenül kapcsolható a hormon alapú rákokhoz. A fitoösztrogén azonban megszünteti ezt a veszélyt, s mindemellett kiemelten hasznos a menopauzális tünetek, a hőhullám és fejfájás kezelésében is. S mivel a filcösztrogén általánosságban stabilizálja a hormonszintet, ezért csökkentheti a premenstruációs szindróma fizikai és érzelmi hatásait.
Ásványi kincsek forrása
A szója kitűnő ásványi anyag forrás, és a tofu extra kalciumot is tartalmaz, mivel kalcium-klorid felhasználásával készítik. Japánban éppen ezért a tofut menupauza után lévő nőknél hagyományosan csonterősítésre használják.
Magas vastartalma hozzájárul az egészséges vörösvérsejtek képződéséhez, a kálium pedig a szív, a vesék és az idegrendszer egészséges működését támogatja.
A magnézium szabályozza a vérnyomást, míg a foszfor az erős csontok és fogak építőanyaga, továbbá védi a szívet és a veséket is.
Rostokkal az egészségért
A tofu magas rosttartalma stimulálja a belek perisztaltikáját (a bélizom-összehúzódásokat), illetve javítja a már fennálló székrekedés állapotát.
S mivel lassan felszívódó energiát tartalmaz, ezért egyensúlyban tartja a vércukorszintet is.
És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?